A man staring blankly into the distance.

Herken de signalen

Ken je iemand die sociale gelegenheden mijdt, niet meer actief is op social media, snel gefrustreerd raakt of zich anders gedraagt dan normaal?

Dit kunnen tekenen zijn dat iemandhet moeilijk heeft. Gedragsveranderingen kunnen wijzen op een slechte mentale gezondheid. Als je merkt dat een bekende ander gedrag vertoont, is dat een teken om te vragen hoe het gaat.

Hoe je de signalen herkent

Tekenen dat iemand in moeilijkheden is, zijn bijvoorbeeld:

  • Niet slapen
  • Minder of juist meer eten dan normaal
  • Persoonlijke verzorging vergeten (geen schone kleren aantrekken, niet wassen of geen tanden poetsen)
  • Sociale gelegenheden mijden
  • Sociale of sportevenementen overslaan
  • Niet meer actief op social media of berichten-apps
  • Sneller geïrriteerd dan anders
  • Praten over de dood of doodgaan of een groeiend gevoel van wanhoop

Als je merkt dat een bekende zich anders gedraagt, is het belangrijk om te vragen hoe het gaat. Misschien red je er wel een leven mee.

no-alt
Dr Zac Seidler, Global Director of Men’s Health Research bij Movember
Photo of ChrisMD smiling.
Dr Zac Seidler, Global Director of Men’s Health Research bij Movember

'Elk jaar weer zien we hoeveel schade stil lijden aanricht. Daar moet echt iets aan gebeuren.

Iedereen kan helpen om zelfmoord te voorkomen en de eerste stap is het herkennen van signalen van een slechte mentale gezondheid bij mensen om ons heen.

Vaak zijn het kleine gedragsveranderingen die ons vertellen dat iemand echt in nood is. Contact opnemen en vragen hoe het gaat, kan een enorm verschil maken en zelfs levens redden.'

Vrienden vragen hoe het met ze is

Vragen, luisteren en er gewoon zijn voor je vrienden kan levens redden. In vier eenvoudige stappen helpt ALEC je een gesprek te voeren met iemand die het misschien moeilijk heeft. Vraag, luister, moedig actie aan en controleer. Zo eenvoudig is het.

Met veel dank aan R U OK?, de bedenkers van het ALEC-model.

A - Ask (Vraag)

Vraag om te beginnen hoe de ander zich voelt. Het is goed om gedragsveranderingen te noemen die je hebt opgemerkt. Reageert hij of zij bijvoorbeeld niet meer op berichtjes? Of klinkt iemand anders aan de telefoon? Zegt diegene niets meer in de groepschat?

Zeg bijvoorbeeld: 'Je lijkt de laatste tijd jezelf niet. Hoe gaat het met je?'

Vertrouw op je gevoel. Mensen zeggen vaak dat alles OK is, zelfs als dat niet zo is. Vraag zeker door.

L - Listen (Luister)

Geef de ander je volle aandacht. Laat merken dat je echt oplet en niet oordeelt. Het gaat er niet om dat je problemen analyseert of oplost. Stel vragen om aan te geven dat je luistert.

Zeg bijvoorbeeld: 'Dat is niet makkelijk. Hoelang duren die gevoelens al?'

E - Encourage Action (Moedig actie aan)

Besteed aandacht aan kleine dingen die een positieve invloed kunnen hebben. Zoals voldoende slaap, beweging en goed eten. Vraag ook of er dingen zijn waar de ander in het verleden steun aan heeft gehad.

Stel voor dat hij of zij de gevoelens ook met andere vertrouwde personen bespreekt. Dit maakt het makkelijker voor jullie allebei. Duren de sombere gevoelens al meer dan twee weken? Stel dan voor om naar de huisarts te gaan.

C - Check in (Houd contact)

Kom terug op jullie gesprek door te (video)bellen. Zo toon je dat je betrokken bent en kun je een idee krijgen of er verbetering is.

Verbeter je gespreksvaardigheden

Movember Conversations logo
Movember Conversations

Movember Conversations is een interactieve tool voor degenen die een belangrijk gesprek graag zelfverzekerder en beter geïnformeerd willen voeren. Het vertelt je over de vragen en antwoorden die helpen een gesprek op gang te krijgen en dat zinvol te laten verlopen.

Feeling low or overwhelmed?

Movember logo
Movember

If you're feeling low or overwhelmed, don't ignore it. Reach out for support. Movember's local support links can help connect you with the right service provider.